Jeanneau

Jeanneau

A Jeanneau a Beneteau mellett a másik legismertebb francia hajógyártó. Története 1957-re nyúlik vissza mikor Henri Jeanneau egy motoros hajótestet épített teljes egészében fából apja Les Herbier-i műhelyében. Elindult a hajóval az akkor rendezett Párizsi hajóversenyen, melyet a Szajnán tartottak. A versenyt megnyerte és ekkor elhatározta, hogy a hajóépítésnek szenteli életét.

Újítónak számított, hiszen 1960-ban elkészült első üvegszálas műgyanta hajóteste, ami akkoriban egyáltalán nem volt elterjedt. 1964-ben az első vitorlását is megalkotta. A hajó az ALIZÉ nevet kapta és nagy sikert aratott. 1970-re fellendült a vitorlás élet és egyre több hajót mutatott be a gyár. Piacvezetővé váltak a kabinos vitorlás gyártásában.

1982 és 1988 között a Jeanneau lett a vitorlás Tour de France kizárólagos beszállítója, ezzel megkezdődött a versenyhajók építése. Ezzel egy időben 1983-ban megjelent első nagy yachtjuk a SUN KISS.

Érdekesség, hogy 1995-ben a WATERWORLD című amerikai filmben, melyben a főszerepet Kevin Costner játszotta, egy Jeanneau trimarán jelent meg a filmvásznon. A hajóból egyébként két darab készült.

A gyár azóta is tovább bővül és folyamatosan megújuló vitorlás, illetve motoros hajókkal jelentkezik. Jelenleg több mint 10 -féle vitorlás és ennél is több -féle motorost gyártanak. A legnagyobb vitorlások a Jeanneau Yacht kategória tagjai. Az 50-60 lábas méretükkel egy igazán kényelmes és exkluzív értéket képviselnek.

A SUN ODYSSEY hajócsalád a Balatonról is ismerős lehet. 30-40 lábas méretükkel a tavi vitorlázásra alkalmasak. Hosszabb túrák során is kényelmesek, jól kialakított belső terük miatt.

A SUN FAST hajók a versenyvitorlázást megcélozva a teljesítményt tartják szemük előtt. Jelenleg egy 33 és egy 36 lábas verziója létezik.